Några tidningsartiklar

I september 2018 blev jag erbjuden att länka min blogg till Gotlands gratistidning och det blev en liten introduktionsartikel. Jag blev inte kvar där så länge, för sedan bytte jag blogg, men här är den i alla fall:


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Den 20 mars 2015 blev jag uppringd av en journalist från Aftonbladet efter att jag dagen innan skrivit ett inlägg i bloggen om deklarerandet med titeln Hur gör du? och det resulterade i att jag var med i en artikel om årets deklaration. SE HÄR

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


I början av oktober 2014 ringde en journalist från Gotlands Media och ville intervjua mig lite om bloggen. Hon skulle egentligen skriva en artikel i tidningen Bo Bra om äpplen och vad man kunde göra av dem och hade googlat efter äppelrecept och då hade hon hamnat på min blogg. Så nu ville hon höra lite om mitt bloggande och också låna de recept jag har på äppelkakor och det fick hon givetvis göra.


Den 15 oktober publicerades artikeln och det passade ju verkligen ganska bra för mitt äldsta sparade blogginlägg är från den 19 oktober 2004.

Möt bloggaren Ingrid 70+

Ingrid Levander firar i år tio år som bloggare. Under vinjetten ”Livet efter 70” delar hon med sig brett ur sin gotländska vardag med bland annat boktips, recept, betraktelser och bilder.

–Bloggen handlar om min vardag, mitt liv. Det är sällan politiskt även om det kan hända att jag kommenterar något som hänt, säger Ingrid Levander.

I bloggen, som erhållit bloggpriser, skriver hon bland annat öppenhjärtligt om hur det är att nyligen blivit änka och leva ensam efter att maken Åke gick bort 2012.

–Förut, när min man levde, kunde jag ju kommentera något jag såg på tv med honom men nu blir det istället att jag sätter mig och skriver ett blogginlägg, säger Ingrid Levander (runda bilden. Arkivfoto: Tommy Söderlund) och betonar att hon bara skriver när hon verkligen har något att säga.

Bloggen innehåller många bilder, bland annat de fascinerande månadsbilderna där man får följa årstidernas växlingar fotograferade vid samma position varje månad året runt. Nu senast var det från nya boendet i Klintehamn. Tidigare har flera månadsbilder tagits från gården Stenstugu, där Ingrid bott i många år med sin man, men som nu tagits över av en av sönerna.

Hur skulle du beskriva bloggen under dessa tio år?

–Oj, det har hänt så mycket på tio år! Bloggen har blivit min dagbok och jag kan alltid gå tillbaka och titta i den och kolla när något har hänt, säger Ingrid och fortsätter: –Dessutom är den ett sätt att använda sina foton i den här digitala världen!

Förutom vardagsfunderingar, boktips och mycket annat ur Ingrids liv delar hon frikostigt med sig ur sin receptbok som hon fick 1961 av sin mamma. Så här efter höstens rikliga skörd av äpplen bjuder hon därför Bo Bra:s läsare på flera äppelrecept.

Kommer du fira att bloggen i höst funnits i tio år?

–Nej, fira kommer jag inte göra men det blir nog tio år till. När jag fyller 80 får jag göra en ny blogg om livet efter 80! säger Ingrid Levander med ett skratt.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Den 1 februari 2010 bröt elden lös!

"Vi försökte släcka själva"Av Charlotte Skyllborg - Gotlands Allehanda 2010-02-03

När Ingrid Levander och hennes make Åke satt och tittade på tv i måndagskväll började det brinna i deras hus. – Det var hemskt, säger Ingrid. Ingrid Levander, som i höstas vann ett bloggpris för sin blogg om livet hemma på gården vid Stenstugu, bor tillsammans med sin make i hans föräldrahem i Fröjel. Den äldre delen av huset är över 150 år gammal.

För drygt 60 år sedan byggdes en ny tillbyggnad. - Tur i oturen så var det i den nya delen som det började brinna, säger Ingrid. Ringde SOS I tisdags eftermiddag kom sotaren och sotade skorstenen. På kvällen satt Ingrid och maken Åke i godan ro hemma i tv-soffan och tittade på "Mästarnas mästare".

Plötsligt gick brandlarmen. - Vi har två stycken och båda började tjuta. Vi undersökte varför de började låta och såg att det brann i rummet som ligger ovanför pannrummet. Vi har det som extra tv-rum, berättar Ingrid.

Makarna ringde SOS Alarm som ryckte ut med full styrka med räddningstjänst, ambulans och polis. - Vi försökte släcka elden själva med brandsläckare, men det gick inte. Helt förstört Brandmännen fick dock bukt med branden. Men de var tvungna att bryta upp golvet. - Rummet är helt förstört. Fast det verkar som om fotografierna i våra fotoalbum har klarat sig. Tack och lov för det, säger Ingrid.

Vid 22-tiden lämnade räddningstjänsten Stenstugu. Branden var släckt och det fanns inget mer att göra. - Vi skulle bara hålla lite koll på att det inte flammade upp eld igen. Jag kunde knappt sova på hela natten. Men min man var cool, han sov som vanligt, berättar Ingrid.

Brandorsaken är troligen att en bit sten lossnat i skorstenen i samband med sotningen tidigare under dagen. - Vi kan inte elda i vedpannan på ett tag nu. Men som tur var har vi bergvärme också. Så vi knäppte på den och slipper frysa i alla fall, säger Ingrid Levander.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Oktober 2009

Nu är jag med och tävlar igen, det visste jag inte

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Prisad för sin blogg om gården

Ingrid Levander, Fröjel, blev en av vinnarna bland landets bloggare över femtio. Hon prisades för sin "Livet på Stenstugu".

I lördags delade Dax, Sveriges största community för 50-plussare, ut pris till Sveriges bästa bloggare över 50 år. Det skedde under en stor fest på restaurang Momma i Stockholm. Då hade svenska folket sedan september kunnat nominera och rösta på sina favoritbloggar i fem kategorier. Och i kategori "Övrigt" segrade Ingrid Levander med sin blogg "Livet på Stenstugu".

- Otroligt roligt att få stå där på scenen som vinnare, bloggade Ingrid efteråt. Och hon belönades också med ett fint förstapris i form av en ny, bärbar dator.

- Vi har fått ett enormt gensvar sedan vi tog initiativet till bloggtävlingen. Sedan tidigare har vi i vårt community sett ett stort intresse för att använda sociala medier, men med daxbloggen har vi verkligen lyckats slå hål på myten att 50-plussare inte umgås på nätet, säger Inger Fohlin, vd på Dax.

Ingrid är 70 år och började blogga när hon gick i pension vid 62 års ålder. Hon har haft dator ända sedan 1988 men använde den först enbart som ordbehandlare och för bokföring. 2004 började hon sin första blogg och där hon i dag, som namnet anger, lämnar rapporter från livet på gården Stenstugu i Fröjel.

Nu är vi tillbaka på Stenstugu efter en helt underbar helg i Stockholm, bloggade hon i går.

//Lars Schill

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Så blev jag intervjuad av Dax.se efter vinsten

Vinnare i kategorin Övrigt.

Ingrid Levander Ålder: 69

Gör: Pensionär

Bor: Stenstugu i Fröjel, Gotland

Familj: Make och tre barn som inte längre bor hemma

Grattis, hur känns det? Det känns fantastiskt! Visst hade jag hoppats, allt är ju möjligt, men jag var jättnöjd bara att vara nominerad som finalist.

Vad är det som är roligt med att blogga? Nöjet med att skriva ner sina tankar och funderingar. Ofta kan jag tänka att idag ska jag inte skriva någonting i bloggen, men så får jag se något i tidningen eller på TV och känner att det måste jag ju bara berätta för mina bloggvänner. Så fort jag blir glad, ledsen eller upprörd, så kan det vara fröet till ett inlägg.

Vad driver dig? Den respons jag får från de som läser min blogg.

Vad är svårast med att blogga? Att skriva med ansvar. Jag skriver ju under mitt eget namn och alla i bygden vet vem jag är och jag utgår ifrån att en hel del av dem läser min blogg då och då, därför måste jag absolut kunna stå för det jag skriver och vara beredd att bemöta det om jag skulle få synpunkter på det. Och inte bara bemöta det i bloggen utan också öga mot öga med bekanta.

Varför tror du att just du blivit nominerad? Kanske för att jag uppdaterar ofta och försöker variera innehållet i bloggen. Ofta säger man ju att en blogg bör/ska ha ett tema för att bli populär, men det har nog inte min blogg. Ja grundtemat är förstås livet på Stenstugu, precis som titeln är, men sen kan den innehålla mycket annat.

Din egen bloggfavorit? Min egen favoritblogg här i bloggtävlingen är Skatans tankar i kategorin Personligt och Peroeriks blogg i kategorin Daxbloggare


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Lördagen den 24 mars 2007 Blev jag uppringd av en journalist från helagotland.se. Hon ville intervjua mig lite om varför jag bloggar.